18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (2024)

Gepubliceerd op 15 april 2020 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Wij zijn dol op de Britse detectives, niet alleen op de verhaallijnen, maar op de omgeving waar het opgenomen is. Het spotten van bekende plekken is dan ook een bijkomende hobby bij het bekijken van de tv-series. Britblog geeft je de filmlocaties voor de 18 beste Britse detectiveseries.

Inhoudsopgave

  1. Locaties Britse detectives
  2. A touch of Frost
  3. Dalziel and Pascoe
  4. DCI Banks
  5. Edeavour Morse
  6. Father Brown
  7. Grantchester
  8. Hinterland
  9. Inspector George Gently
  10. Inspector Morse
  11. Lewis
  12. Midsomer Murders
  13. Prime Suspect
  14. Sherlock
  15. Shetland
  16. Silent Witness
  17. Taggart
  18. Vera

De Britse detectives staan op alfabetische volgorde.

Locaties Britse detectives

De Britse detectives op kaart:

Klik hier als de kaart van de Britse detectives niet zichtbaar is.

A touch of Frost

Deze serie draait in het geheel om Inspector Jack Frost, die moorden oplost in Denton. Die plaats zal je niets zeggen buiten de Britse detective om, dit omdat dit een fictieve plaats is. In beeld werden wel eens plattegronden van Swindon en Reading gebruikt. De serie werd opgenomen in Leeds en West Yorkshire. De verhalen zijn gebaseerd op de boeken van Rodney David Wingfield.

Jack Frost is een ervaren, maar eigenwijze inspecteur die vaak botst met zijn superieuren. Frost wordt meestal bijgestaan ​​door een verscheidenheid aan verschillende detective-sergeanten of agenten, die elk een andere inslag geven aan het specifieke geval.

Uitzendingen: 42 afleveringen, 1992-2010
Filmlocatie(s): Leeds en West Yorkshire

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (1)

Dalziel and Pascoe

Dalziel and Pascoe is een van de Britse detectives waar je voor de gek wordt gehouden. Het gaat namelijk over twee detectives in Yorkshire, maar is gefilmd in Birmingham. De serie is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Reginald Hill.

Dalziel en Pascoe zijn bij elkaar gezet als duo, en natuurlijk verschillen ze als dag en nacht. Andy Dalziel is een opvallend persoon die graag zijn collega’s de kast opjaagt. Hij is van de ouderwetse manier van zaken oplossen. Hij is dol op drinken, eten en roken. Peter Pascoe is wat moderner qua werk en leeft een stuk gezonder.

Uitzendingen: 46 afleveringen, 1996-2007
Filmlocatie(s): Birmingham en omgeving

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (2)

DCI Banks

Banks speelt zich af in Eastvale in het noorden van Yorkshire. Wie kent het niet? Helaas dit is ook weer een fictieve plaats. In de boeken van Peter Robinson, waar de serie op gebaseerd is, is Eastvale afgeleid van Ripon en Richmond. De opnames vonden echter plaats in Bradford, Leeds en in de omgeving in Yorkshire.

Alan Banks verhuist uit Londen, waar hij als inspecteur werkte, naar het gemoedelijke Eastvale. Daar solliciteert hij bij de politie en wordt aangesteld als Detective Chief Inspector bij de Moordbrigade. Samen met DS Cabbott onderzoekt hij meerdere moorden.

Uitzendingen: 32 afleveringen, 2010-2016
Filmlocatie(s): Leeds, Bradford, Yorkshire

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (3)

Edeavour Morse

Endeavour Morse gaat over de beginjaren van de politieman Morse bij de Oxford City Police. Hier lost hij samen met zijn chef Fred Thursday moorden op. Het is eigenlijk een voorloper op de eerder uitgezonden Inspector Morse (zie verderop).

De serie speelt zich af in het Oxford van de jaren 60 en 70. Het zal je dan ook niet verbazen dat de serie ook echt in Oxford en omgeving wordt gefilmd, waardoor je regelmatig bekende plekken uit de stad kan herkennen.

Uitzendingen: 33 afleveringen, 2012-heden
Filmlocatie(s): Oxford en omgeving

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (4)

Father Brown

Het prachtige plattelandsdorpje Kembleford ligt in Cotswolds en is het thuis van Father Brown. De serie is gebaseerd op de verhalen van Gilbert Keith Chesterton en spelen zich af in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De priester Brown lost door zijn scherpe blik en heldere geest misdaden. De lokale politie is echter niet altijd blij met hem.

Ga niet op zoek naar Kembleford in Cotswolds, ook dit is weer een fictieve plek. Father Brown wordt opgenomen in Blockley (St Mary’s kerk), Guiting Power en andere plekken in de regio.

Uitzendingen: 100 afleveringen, 2013-heden
Filmlocatie(s): Blockley, Guiting Power en andere locaties in Cotswolds

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (5)

Grantchester

Soms is het heerlijk duidelijk zoals bij deze serie. De naam van de serie is ook gelijk de filmlocatie. Dit is een klein stadje in het zuiden van Cambridgeshire. Vooral de Parish Church of St Andrew and St Mary komt veel in beeld. Voor de serie is er ook gefilmd in het nabijgelegen Cambridge en in Londen.

de Britse detective Grantchester speelt zich af in de jaren vijftig en draait om dominee Sidney Chambers en vanaf het vierde seizoen dominee Will Davenport. Zij staan inspecteur Geordie Keating bij in het vinden van de dader bij een moordzaak. De serie is gebaseerd op The Grantchester Mysteries, verzamelingen van korte verhalen geschreven door James Runcie.

Uitzendingen: 31 afleveringen, 2014-heden
Filmlocatie(s): Grantchester

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (6)

Hinterland

Hinterland is niet de naam van de locatie van deze serie, maar de locatie wordt wel veel gezien als achterland. Deze serie is een verrassende in dit rijtje met Britse detectives, want dit is geen Engelse maar Welshe serie. De afleveringen vinden dan ook plaats in Aberystwyth en het prachtige Cambrian gebergte.

Hinterland gaat over DCI Tom Mathias die met zijn drie assistenten allerlei moorden oplost. Dit doet hij ondanks allerlei persoonlijke problemen.

Uitzendingen: 25 afleveringen, 2013-2016
Filmlocatie(s): Aberystwyth en Cambrian gebergte (Wales)

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (7)

Inspector George Gently

Chief Inspector George Gently gaat altijd op pad met, de iets wat onhandige, John Bacchus. Waar George altijd netjes is naar de omstanders, weet John ze nogal eens te provoceren met zijn vaak (vrouw)onvriendelijke opmerkingen.

De serie is losjes gebaseerd op de boekenreeks van Alan Hunter en spelen zich af in het Noord-oosten van Engeland van de jaren zestig. Met name Durham en Newcastle komen regelmatig in beeld.

Uitzendingen: 25 uitzendingen, 2007-2017
Filmlocatie(s): Hartlepool, Durham, Middlesbrough, Newcastle en omgeving

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (8)

Inspector Morse

Inspector Morse is al eerder genoemd, met de naderhand opgenomen voorganger Endeavour Morse. Het mogen dan ook duidelijk zijn dat ook deze serie in Oxford en omgeving is opgenomen. De afleveringen zijn gebaseerd op de boeken van Colin Dexter.

Inspecteur Morse is een zachtaardige man die wel van een biertje houdt. Hij lost samen met zijn assistent Lewis (zie de volgende detective) moorden in de regio Oxford op. Hij is niet degene die altijd gelijk de juiste opsluit, maar uiteindelijk komt er gerechtigheid.

Uitzendingen: 33 afleveringen, 1987-2000
Filmlocatie(s): Oxford en omgeving

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (9)

Lewis

Lewis is een vervolgserie van Inspector Morse en gaat over de voormalige assistent van Endeavour Morse: Robert/Robbie Lewis. Hij is in deze serie gepromoveerd tot detective-inspecteur en wordt geholpen door ​​door DS James Hathaway.

Lewis is niet uitgeweken van zijn originele locatie. Het grootste deel van de serie is dan ook gefilmd in en rondom Oxford. Sommige scènes zijn gefilmd op Brunel University en in Ealing .

Uitzendingen: 33 afleveringen, 2006-2015
Filmlocatie(s): Oxford en omgeving

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (10)

Midsomer Murders

Midsomer Murders DCI John Barnaby woont in Causton met zijn vrouw Sarah. In eerdere afleveringen draait het om (oom) Tom Barnaby en zijn vrouw Joyce. Barnaby lost de moorden in het fictieve graafschap Midsomer op. Vaak met behulp van opmerkingen van zijn vrouw of sergeant. Ondanks de vele moorden in de pittoreske dorpjes is de sfeer luchtig.

Causton bestaat niet echt (dus ga niet perongeluk naar Cawston), in het echt ‘woont’ DCI Barnaby in Wallingford. Het politiestation staat in Bracknell. De meeste opnames zijn Oxfordshire, de dorpje Dorchester en Thame (Causton Townhall) zijn een paar van de plekken waar er vaak wordt gefilmd.

Uitzendingen: 124 afleveringen, 1996-heden
Filmlocatie(s): Bracknell, Wallingford, Thame, Oxfordshire

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (11)

Prime Suspect

Prime Suspect is waarschijnlijk één van de bekendste politieseries in de wereld en één van de weinige met een vrouw in de hoofdrol. Daar wordt dan ook op ingespeeld, want inspecteur Jane Tennison loopt tegen veel discriminatie en vooroordelen aan. Naast deze moeilijkheden op het werk vind ze ook de combinatie van werk en privé lastig. Er is ook een Amerikaanse versie van deze serie.

De serie speelt zich af in Londen, alleen seizoen vijf is opgenomen in Manchester (vanwege een promotie naar een ander team).

Uitzendingen: 15 afleveringen, 1991-2006
Filmlocatie(s): Londen (en Manchester)

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (12)

Scott & Bailey

Waarschijnlijk geïnspireerd door Prime Suspect, in Scott & Bailey zijn er maar liefst twee vrouwen aan het roer. De impulsief en vrijdenkende Rachel Bailey en de wijzere en subtielere Janet Scott werken samen bij het Major Incident Team van de Manchester Metropolitan Police. Naast de moorden die zij oplossen spelen het privéleven van de twee dames ook een grote rol in de serie. Vreemdgaan en trouwerijen, alles passeert in de verschillende seizoenen.

De serie speelt zich af in Greater Manchester en daar wordt alles dan ook opgenomen.

Uitzendingen: 33 afleveringen, 2011-2016
Filmlocatie(s): Manchester en omgeving

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (13)

Sherlock

Deze serie wordt regelmatig geroemd om zijn professionaliteit en heeft dan ook al verschillende prijzen in de wacht gesleept (waaronder enkele Emmy’s). De serie is gebaseerd op de Sherlock Holmes verhalen van Sir Arthur Conan Doyle. De serie speelt zich wel af in het hedendaagse Londen (op de éénmalige Victoriaanse special na). Detective Sherlock Holmes en zijn huisgenoot Dr. John Watson lost verschillende mysteries op. Inspecteur Greg Lestrade is eerst wat achterdochtig, maar de uiteindelijke werkwijze van Holmes weet hem toch te overtuigen.

De serie wordt voornamelijk gefilmd in Cardiff. North Gower Street in Londen wordt gebruikt voor buitenopnamen van de residentie van Holmes en Watson’s op Baker Street 221B.

Uitzendingen: 2010-2017, 13 afleveringen
Filmlocatie(s): Cardiff plus omgeving en Londen

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (14)

Shetland

Je kunt niet anders dan verwachten dat Shetland is gefilmd op de gelijknamige eilanden. Maar helaas is dat maar deels waar. De serie, die is gebaseerd op boeken van Ann Cleeves, gaat over inspecteur Jimmy Perez. Hij verlaat het vaste land om, samen met zijn dochter, een nieuw leven te beginnen op Shetland eilanden. Hier krijgt hij het toch drukker dan verwacht met de moorden op de eilandengroep.

Natuurlijk zijn er wel opnames gemaakt op de eilandengroep, vooral in Lerwick. Maar een hoop opnames namen plaats in Glasgow. Ook is er gefilmd in Kilbarchan, Barrhead, Ayr, Irvine en North Ayrshire. In seizoen vier is er ook in Noorwegen gefilmd.

Uitzendingen: 38 afleveringen, 2013-heden
Filmlocatie(s): Glasgow en Shetland eilanden

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (15)

Silent Witness

Bij Silent Witness is het niet net zoals in de andere Britse detectives een politieman die misdaden oplost, maar een forensisch (pathologisch) team. De eerste acht seizoenen draait het vooral om Dr. Sam Ryan, daarna meer om het team met o.a. Dr. Nikki Alexander, Jack Hodgson, Clarissa Mullery en Thomas Chamberlain.

De hoofdpersoon in de originele serie was gebaseerd op professor Helen Whitwell, een forensisch patholoog gevestigd in Sheffield. De serie speelt zich echter duidelijk in Londen af. The Lyell Centre is in een filmstudio (BBC Park Western in Acton).

Uitzendingen: 228 afleveringen, 1996-heden
Filmlocatie(s): Londen

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (16)

Taggart

Deze Schotse misdaadserie begon als miniserie ‘Killer’ in 1983 en eindigde pas in 2010. Dit ondanks de dood van Taggart acteur Mark McManus in 1994. De serie speelt zich voornamelijk af in (Greater) Glasgow, maar ook soms in andere delen van Schotland.

Jim Taggert is een stoere en ervaren inspecteur die zijn weg omhoog heeft verdiend. In het begin wordt hij bijgestaan door detective sergeant Peter Livingstone, later door Jackie Reid. Ook Jean Taggert, vrouw van, heeft een belangrijke rol in de serie. Het subplot was namelijk altijd iets huiselijks.

Na de dood van de acteur Mark McManus werd in de serie Michael Jardine rechercheur. In 2002 werd hij vermoord en kwam er weer een nieuwe hoofdrolspeler, DCI Matt Burke.

Uitzendingen: 110 afleveringen, 1983-2010
Filmlocatie(s): Glasgow

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (17)

Vera

Inspecteur Vera Stanhope is een alleenstaande, wat oudere, vrouw die werkt voor Northumberland & City Police. Haar werk is haar alles, ze is een echte workaholic en heeft geen privéleven. Ze lijkt wat nukkig, maar uiteindelijk is ze toch altijd vriendelijk en behulpzaam. Met haar team weet ze altijd de moord wel weer op te lossen. Sergeanten Joe Ashworth en Aiden Healy stonden aan de zijde van Vera.

De serie is gebaseerd op de boeken van Ann Cleeves. De TV-serie speelt zich voornamelijk af in Newcastle en omgeving (Northumberland). Enkele plekken buiten de stad zijn: Blyth, Whitley Bay, Rothbury en Durham.

Er zijn ook tours langs de Vera filmlocaties, zoals deze: Vera Hald Day Tour of Newcastle (Visit Britain Shop)

Uitzendingen: 40 afleveringen, 2011-heden
Filmlocatie(s): Newcastle upon Tyne en omgeving Northumberland

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (18)

Welke van de Britse detectives is jouw favoriet?

Categorieën:

Films/tv, Groot-Brittannië, Typisch Brits

Tags:

detectives, filmlocaties

Geschreven door:

18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (19)

Janie

Janie heeft al sinds haar vroege tienerjaren een liefde voor het Verenigd Koninkrijk. Het begon met een tripje naar Londen, via een treinrondreis door heel Groot-Brittannië, naar deze website. Ze zette Britblog op, waar ze haar journalistieke en grafische skills combineert met haar passie voor het VK.

Misschien ook interessant:

  1. James Bond en zijn (geheime) locaties in het Verenigd Koninkrijk
  2. Outlander locaties in Schotland: op zoek naar Craigh na Dun, Fort William en meer
  3. Filmlocaties: A Castle for Christmas
  4. Filmlocaties Bridgerton: bezoek de locaties van deze Netflix-hitserie in Engeland
  5. Bezoek het echte Downton Abbey: Highclere Castle en de andere locaties
  6. 16 Britse kerstfilms (+1) om in de kerstsfeer te komen
18 Britse detectives en hun filmlocaties in Groot-Brittannië - Britblog (2024)

References

Top Articles
How to Get Hair Out of a Baby’s Eye — Baby Connect - Newborn Tracking App
Neonatal Jaundice: Symptoms, Causes, and Treatment
Fighter Torso Ornament Kit
St Thomas Usvi Craigslist
Chs.mywork
9.4: Resonance Lewis Structures
Moon Stone Pokemon Heart Gold
Craigslist Mpls Mn Apartments
Craigslist Parsippany Nj Rooms For Rent
Songkick Detroit
Cvs Devoted Catalog
Best Private Elementary Schools In Virginia
Compare the Samsung Galaxy S24 - 256GB - Cobalt Violet vs Apple iPhone 16 Pro - 128GB - Desert Titanium | AT&T
The Wicked Lady | Rotten Tomatoes
Infinite Campus Parent Portal Hall County
Raid Guides - Hardstuck
Hillside Funeral Home Washington Nc Obituaries
Readyset Ochsner.org
More Apt To Complain Crossword
Erskine Plus Portal
Who called you from 6466062860 (+16466062860) ?
Truck Trader Pennsylvania
Gdp E124
Dtab Customs
Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
Site : Storagealamogordo.com Easy Call
John Chiv Words Worth
Sandals Travel Agent Login
California Online Traffic School
Piedmont Healthstream Sign In
Hdmovie2 Sbs
4Oxfun
The Creator Showtimes Near Baxter Avenue Theatres
South Florida residents must earn more than $100,000 to avoid being 'rent burdened'
Phone number detective
Justin Mckenzie Phillip Bryant
Craigslist Lakeside Az
10 games with New Game Plus modes so good you simply have to play them twice
“Los nuevos desafíos socioculturales” Identidad, Educación, Mujeres Científicas, Política y Sustentabilidad
Anya Banerjee Feet
Mvnt Merchant Services
What Is Kik and Why Do Teenagers Love It?
2020 Can-Am DS 90 X Vs 2020 Honda TRX90X: By the Numbers
2007 Jaguar XK Low Miles for sale - Palm Desert, CA - craigslist
Birmingham City Schools Clever Login
Hillsborough County Florida Recorder Of Deeds
25 Hotels TRULY CLOSEST to Woollett Aquatics Center, Irvine, CA
Union Supply Direct Wisconsin
The Jazz Scene: Queen Clarinet: Interview with Doreen Ketchens – International Clarinet Association
Jimmy John's Near Me Open
Jesus Calling Oct 6
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 6084

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.